doneren - donate

Nieuw bij Social Sponsoring: Doneer via iDeal

Sinds 2 september is het mogelijk in Nederland om direct geld te doneren aan een initiatief via Social Sponsoring. Dit geeft initiatieven nog meer mogelijkheden om Social Sponsoring succesvol in te zetten. Voorheen konden mensen een initiatief alleen steunen via de online aankopen die zij doen maar daar is nu dus verandering in gekomen. Door deze aanvulling positioneert Social Sponsoring zich als uniek fundraising platform. Met de unieke combinatie van mogelijkheden om fondsen te kunnen werven voor een doel onderscheidt Social Sponsoring zich van ieder ander fundraising platform.

Voor de donaties wordt gebruik gemaakt van de welbekende betalingsmethode iDeal. Doneren kan vanaf €10 en er kan maximaal €50 000 per transactie gedoneerd worden. Maar niemand houdt u tegen om gewoon 2 keer €50 000 te doneren natuurlijk. U kunt een donatie doen door naar de Social Sponsoring pagina van een initiatief te gaan en op de nieuwe knop “Doneer via iDeal” te klikken. Transacties via iDeal kosten geld en in mindere mate ook tijd om verwerkt te worden. Daarom brengt Social Sponsoring een klein percentage van iedere donatie in rekening als service fee. Dit percentage is 6,05%. Nou ja, eigenlijk 5%, maar over die 5% brengen we ook nog 21% BTW in rekening. Initiatieven die ondernemer zijn voor de BTW betalen hierdoor uiteindelijk dus maar 5% omdat ze de BTW kunnen verrekenen. Ook een stichting of vereniging kan ondernemer zijn voor de btw. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina van de belastingdienst.

 

Giro 555, doneren via Social SponoringDoneer aan Oxfam Novib via Social Sponsoring

Een punt dat interessant is vanuit het oogpunt van de donateur is of een donatie belasting aftrekbaar is. De belastingdienst houdt bij aan welke initiatieven belasting aftrekbaar gedoneerd mag worden. Initiatieven dienen geregistreerd te staan als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI’s) bij de belastingdienst. Momenteel zijn er twee initiatieven actief bij Social Sponsoring waaraan belastingvrij gedoneerd kan worden. Dat zijn Giro555 en Oxfam Novib. U ontvangt na een donatie altijd een email ter bevestiging en op uw bankafschrift staat ook vermeld dat het een donatie betreft en aan welk initiatief deze donatie is gedaan. Zo kunt u bij de belastingdienst altijd aantonen dat uw donatie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Doneren via Social Sponsoring is momenteel alleen mogelijk in Nederland. Op basis van de reacties en resultaten zal dit ook wereldwijd mogelijk gemaakt gaan worden. Verder zal er gekeken worden of ook andere betalingsmethoden dan iDeal mogelijk gemaakt zullen gaan worden.

De eerste donaties zijn inmiddels al binnen bij onder andere Oxfam Novib, Baronie Dames 1 en Petpret Events & More. Is uw initiatief aangesloten bij Social Sponsoring? Doe dan direct een donatie om dichter in de buurt van uw doel te komen. En vergeet niet andere betrokkenen te vragen om ook een donatie te doen!